Vi producerar också lite olika sorters mjöd. Ibland kallas det också för honungsvin, och av detta förstår man att det är en dryck som är jäst på honung. Mjödet har en lång historia i vårt land, ända tillbaka till långt före vikingarna, även om de flesta förknippar just vikingarna med mjöd.

Under modern tid har dock mjödet fallit i glömska, men under de senaste åren har mjödet åter fåt en renässans, och åter blivit populärt. Honungens smak är också avhängit vilka växter bina har hämtat nektaren ifrån. Det kan vara ganska stor skillnad. Under våren är det ofta olika fruktträd som dominerar, och senare kommer rapsen och olika blomsterängar. Även så kallad skogshonung är vanlig på många håll. Senare mot hösten kan det också förkomma ljung.

Våra egna flitiga bin i Getinge, har ofta dessa blandningar under säsongen. På grund av en kall vår, har vi dock något år varit tvungna att köpa in annan svensk honung från Lindhagen. Traditionell mjöd finns både som torr, halvtorr och söt. Dessa jäses då enbart på honung, vatten och jäst. Sedan finns det också en mängd olika stilar, där man tillsätter olika tillsatser. Till exempel är mjölska ett mjöd där man har en viss del mältad säd, och detta blir alltså ett mellanting mellan öl och mjöd. Det är också vanligt idag att tillsätta olika frukter eller bär (dessa brukar kallas Melomel), och också andra kryddor. Ett mjöd där man ersatt vattnet med äppelmust kallas för Cyser, som då blir ett mellanting mellan mjöd och cider.

Vårt mjöd finns inte i Systembolagets sortiment, men skulle man vara intresserad av dessa kan man prova att privatimportera dem. Se mer under fliken privatimport.

Våra mjöd är:

Traditionell halvtorr mjöd. Denna är till allra största delen jäst på honung från våra egna bin i Getinge, och håller en alkoholhalt på 15 %

Cyser. Jäst med 100% ekologisk must från Änglamust på Bjärehalvön. Honungen kommer fortfarande mestadels från våra egna bin. I denna brygd har vi också kryddat varsamt med äkta vaniljstänger och lite kanel, för att förnimma en riktigt god äppelpaj. Håller 13 %.

La Passionata. Jäst med passionsfrukt och en lite tillsats av mango. En frisk och fruktig mjöd på 14,3 %.

Mulle mjöd. Jäst på svenska skogsbär. Här har vi blandat in blåbär, hallon, lingon och björnbär för en rikig upplevelse av en svensk skogspromenad. Håller 14,3 %.

Blåpäron. Nej inte gråpäron, utan en blandning av svenska blåbär och härliga Williamspäron. En udda combo kan tyckas, men funkar ändå riktigt bra. Håller 14,5 %.

Persika. Jäst med en stor mängd persikor. Ger en frisk och härlig mjöd.

Blodapelsin. En lite udda fågel, men ger ändå en frisk och lite bitter smak.