Vi producerar också lite olika sorters mjöd. Ibland kallas det också för honungsvin, och av detta förstår man att det är en dryck som är jäst på honung. Mjödet har en lång historia i vårt land, ända tillbaka till långt före vikingarna, även om de flesta förknippar just vikingarna med mjöd.

Under modern tid har dock mjödet fallit i glömska, men under de senaste åren har mjödet åter fåt en renässans, och åter blivit populärt. Honungens smak är också avhängit vilka växter bina har hämtat nektaren ifrån. Det kan vara ganska stor skillnad. Under våren är det ofta olika fruktträd som dominerar, och senare kommer rapsen och olika blomsterängar. Även så kallad skogshonung är vanlig på många håll. Senare mot hösten kan det också förkomma ljung.

Våra egna flitiga bin i Getinge, har ofta dessa blandningar under säsongen. På grund av en kall vår, har vi dock något år varit tvungna att köpa in annan svensk honung från Lindhagen. Traditionell mjöd finns både som torr, halvtorr och söt. Dessa jäses då enbart på honung, vatten och jäst. Sedan finns det också en mängd olika stilar, där man tillsätter olika tillsatser. Till exempel är mjölska ett mjöd där man har en viss del mältad säd, och detta blir alltså ett mellanting mellan öl och mjöd. Det är också vanligt idag att tillsätta olika frukter eller bär (dessa brukar kallas Melomel), och också andra kryddor. Ett mjöd där man ersatt vattnet med äppelmust kallas för Cyser, som då blir ett mellanting mellan mjöd och cider.

Vårt mjöd finns inte i Systembolagets sortiment, men skulle man vara intresserad av dessa kan man prova att privatimportera dem. Se mer under fliken privatimport.

Våra mjöd är:

Traditionell halvtorr mjöd. Denna är till allra största delen jäst på honung från våra egna bin i Getinge, och håller en alkoholhalt på 15 %

Cyser. Jäst med 100% ekologisk must från Änglamust på Bjärehalvön. Honungen kommer fortfarande mestadels från våra egna bin. I denna brygd har vi också kryddat varsamt med äkta vaniljstänger och lite kanel, för att förnimma en riktigt god äppelpaj. Håller 13 %.

Purpurgrenadill. Jäst med passionsfrukt och en lite tillsats av mango. En frisk och fruktig mjöd på 14,3 %.

Mulle mjöd. Jäst på svenska skogsbär. Här har vi blandat in blåbär, hallon, lingon och björnbär för en rikig upplevelse av en svensk skogspromenad. Håller 14,3

Blåpäron. Nej inte gråpäron, utan en blandning av svenska blåbär och härliga Williamspäron. En udda combo kan tyckas, men funkar ändå riktigt bra. Håller 14,5 %.

Persika. Jäst med en stor mängd persikor. Ger en frisk och härlig mjöd. Håller 13,9 %

Blodapelsin. En lite udda fågel, men ger ändå en frisk och lite bitter smak. Håller 15,8 %

Traditionell Vitklöver. Sorthonung på vitklöver där honungen kommer från vitklöverängar utanför Ätrafors i Halland. Mjödet är eftersötat för att få en halvtorr karaktär. Biodlare Utmarkens Bigårdar. Håller 14,7 %

Sensommarek. Blandhonung som är skördat under sensommaren. Lagrad på Fransk ek, medium toast, och eftersötat för att få en halvtorr karaktär. Biodlare Utmarkens Bigårdar. Håller 14,4 %

Äpple/Rabarber. Egenodlade äpplen och rabarber har fått samverka i en frisk och välsmakande mjöd. Är eftersötad med kullamust för en halvtorr karaktär med mycket äpple. Håller 13,7 %.

Karamelliserad. Mjöd på honung från Utmarkens Bigårdar, där vi eftersötat med karamelliserat ljust muscovadosocker, för att skapa en känsla av fudge och kola. Smakar lite som dessertvin typ sherry. Håller 14,5 %.

Svart Vinbär. Mycket söt mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Mjödet är bryggt på puré från svart vinbär, och sedan också eftersötat med samma puré. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 14,4 %.

Litchi. Halvtorr mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Vi har jäst mjödet med Litchipuré. Litchi är en exotisk frukt som är smakrik och söt. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 14,4 %.

Guava. Halvtorr mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Vi har jäst mjödet med Guavapuré. Guava är en exotisk frukt och smaken är frisk, fyllig och mycket aromatisk. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 13,5 %

Jordgubb. Söt mjöd, brygd på färska jordgubbar från Hallandsbär på Stora Berg i Getinge. Vi har använt massor med jordgubbar, så mjödet har tydlig bärsmak. Honungen är blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 13,5 %.

Fläderblom. Halvtorrt mjöd som är jäst med fläderblommor från Getinge. Honungen är försommar blandhonung, och kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 13,5 %.

Halvtorr eklagrad. Traditionellt halvtorrt mjöd är jäst med blandhonung som kommer från jordbrukslandskap. Vi har sedan eklagrat denna på amerikansk ek, heavy toast. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 12,9 %.

Skattagård. Traditionellt torrt mjöd är jäst med blandhonung från våra egna bin, och som mestadels kommer från fruktträd och blommor under våren och sommaren. Vi har eklagrat denna mycket försiktigt med fransk ek, så att eken endast rundar av smaken lite. Håller 14,8 %.

Björnbär. Detta mjöd är bryggt med björnbär. Bären har gett mjödet en djup rödblå färg, och en härlig bärig smak. Vi har inte eftersötat mjödet, vilket ger den en halvtorr karaktär. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 13,7 %.

På gång är också en Pyment (pyment kallas mjöd som är bryggt på druvmust. Denna mjöd är bryggt på druvorna Solaris (Vit), samt Rondo och Cabernet cortis (röda) Odlade på Stora Berg i Getinge.) Kommer inom kort.