Mjöd är en dryck som är jäst på honung. Mjödet har en lång historia i vårt land, ända tillbaka till långt före vikingarna, även om de flesta förknippar just vikingarna med mjöd.
Under modern tid har dock mjödet fallit i glömska, men under de senaste åren har mjödet åter fått en renässans, och åter blivit populärt. Honungens smak är också avhängigt vilka växter bina har hämtat nektarn ifrån. Det kan vara ganska stor skillnad. Under våren är det ofta olika fruktträd som dominerar, och senare kommer rapsen och olika blomsterängar. Även så kallad skogshonung är vanlig på många håll. Senare mot hösten kan det också förkomma ljung.
Vi på Imperiebryggeriet brygger mjöd med lokal honung. När inte honungen från våra egna kupor räcker till, köper vi från lokala producenter i Getinge-trakten eller södra Halland.
Vi producerar ett antal mjöd med enbart honung, jäst och vatten (naturligt mjöd), endera som sorthonung (där honungen kommer från en specifik plats) eller årstidshonung. Våra naturliga mjöd finns både som torra, halvtorra och söta, och vissa är också varsamt ekade.
Vi har också ett antal smaksatta mjöd. I första hand försöker vi använda lokala frukter, bär och kryddningar, men vi har också några mer exotiska varianter.
Under 2024 lanserade vi ett mjöd (Halvtorr Vitklöver) på Systembolagets lokala sortiment. Detta blev väldigt populärt, och sålde slut på bara några månader.
Så under 2025 kommer vi att lansera ett eklgrat mjöd bryggt med Ljung- och sensommarhonung. Det förväntas komma på hyllorna under augusti.
Vi har också en större batch med ett mjöd bryggt med skogsbär (hallon, blåbär, björnbär och lingon) som är fantastiskt smakrikt, och är tänkt att lanseras under tidiga hösten.
Övriga mjöd finns inte i Systembolagets sortiment, men skulle man vara intresserad av dessa kan man prova att privatimportera dem. Se mer under fliken privatimport.

Den fina bilden är tagen av Fotografen Jonas Gerdle INGÅNG D
Våra mjöd är:
Traditionell halvtorr mjöd 2020. Denna är till allra största delen jäst på honung från våra egna bin i Getinge, och håller en alkoholhalt på 15 %. Är tyvärr helt slut.
Cyser 2020. Jäst med 100% ekologisk must från Änglamust på Bjärehalvön. Honungen kommer fortfarande mestadels från våra egna bin. I denna brygd har vi också kryddat varsamt med äkta vaniljstänger och lite kanel, för att förnimma en riktigt god äppelpaj. Cyser (något syrlig mjöd) 13 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Passionsfrukt 2020. Jäst med passionsfrukt och en lite tillsats av mango. En frisk och fruktig mjöd på 14,3 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Mulle mjöd 2020. Jäst på svenska skogsbär. Här har vi blandat in blåbär, hallon, lingon och björnbär för en riktig upplevelse av en svensk skogspromenad. Håller 14,3 %. Är tyvärr helt slut.
Blåpäron 2021. Nej inte gråpäron, utan en blandning av svenska blåbär och härliga Williamspäron. En udda combo kan tyckas, men funkar ändå riktigt bra. Halvtorr mjöd 14,5 %.
Persika 2021. Jäst med en stor mängd persikor. Ger en frisk och härlig mjöd. Halvtorr mjöd 14,3 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Blodapelsin 2021. En lite udda fågel, men ger ändå en frisk och lite bitter smak. Halvtorr mjöd 15,8 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Traditionell Vitklöver 2022. Sorthonung på vitklöver där honungen kommer från vitklöverängar utanför Ätrafors i Halland. Mjödet är eftersötat för att få en halvtorr karaktär. Biodlare Utmarkens Bigårdar. Håller 14,7 %. Är tyvärr helt slut.
Sensommarek 2021. Blandhonung som är skördat under sensommaren. Lagrad på Fransk ek, medium toast, och eftersötat för att få en halvtorr karaktär. Biodlare Utmarkens Bigårdar. Håller 14,4 %. Är tyvärr helt slut.
Äpple/Rabarber 2021. Egenodlade äpplen och rabarber har fått samverka i en frisk och välsmakande mjöd. Är eftersötad med kullamust för en halvtorr karaktär med mycket äpple. Halvtorr mjöd 13,7 %.
Karamelliserad 2022. Mjöd på honung från Utmarkens Bigårdar, där vi eftersötat med karamelliserat ljust muscovadosocker, för att skapa en känsla av fudge och kola. Smakar lite som dessertvin typ sherry. Håller 14,5 %. Är tyvärr helt slut.
Svart Vinbär 2021. Mycket söt mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Mjödet är bryggt på puré från svart vinbär, och sedan också eftersötat med samma puré. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Söt mjöd 14,4 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Litchi 2022. Halvtorr mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Vi har jäst mjödet med Litchipuré. Litchi är en exotisk frukt som är smakrik och söt. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 14,4 %.
Guava 2022. Halvtorr mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Vi har jäst mjödet med Guavapuré. Guava är en exotisk frukt och smaken är frisk, fyllig och mycket aromatisk. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 13,5 %.
Jordgubb 2022. Söt mjöd, brygd på färska jordgubbar från Hallandsbär på Stora Berg i Getinge. Vi har använt massor med jordgubbar, så mjödet har tydlig bärsmak. Honungen är blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Söt mjöd 13,5 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Fläderblom 2022. Halvtorrt mjöd som är jäst med fläderblommor från Getinge. Honungen är försommar blandhonung, och kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 13,5 %.
Halvtorr eklagrad 2022. Traditionellt halvtorrt mjöd är jäst med blandhonung som kommer från jordbrukslandskap. Vi har sedan eklagrat denna på amerikansk ek, heavy toast. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Håller 12,9 %. Är tyvärr helt slut.
Skattagård 2022. Traditionellt torrt mjöd är jäst med blandhonung från våra egna bin, och som mestadels kommer från fruktträd och blommor under våren och sommaren. Vi har eklagrat denna mycket försiktigt med fransk ek, så att eken endast rundar av smaken lite. Håller 14,8 %. Är tyvärr helt slut.
Björnbär 2022. Detta mjöd är bryggt med björnbär. Bären har gett mjödet en djup rödblå färg, och en härlig bärig smak. Vi har inte eftersötat mjödet, vilket ger den en halvtorr karaktär. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 13,7 %. Finns bara ett fåtal flaskor kvar.
Pyment 2022 (pyment kallas mjöd som är bryggt på druvmust). Denna mjöd är bryggt på druvorna Solaris (Vit), samt Rondo och Cabernet cortis (röda) Odlade på sluttningarna till Stora Berg i Getinge. Den har karaktären mellan torr och halvtorr, vilket kan upplevas som något syrlig. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Pyment (något syrlig mjöd) 15 %.
Traditionell Vitklöver 2022. Sorthonung på vitklöver där honungen kommer från vitklöverängar utanför Skintaby i Halland. Mjödet är eftersötat för att få en halvtorr karaktär. Biodlare Utmarkens Bigårdar. Håller 14,7 %. Detta mjöd introducerades den 4 mars 2024 på de tre Systembolagen i Halmstad. Se under nyheter för fler detaljer. Är tyvärr helt slut.
Våra mjöd för 2023
Hösthonung Ljung 2023. Traditionellt mjöd som är jäst med hösthonung som mestadels kommer från ljung. Ljunghonung är en av de sorter som ger mest honungssmak. Vi har eftersötat denna med samma honung till en nivå mellan halvtorr och söt, vilket ger mjödet en tydlig honungssmak. Finns bara ett fåtal flaskor kvar. Halvtorr/söt mjöd 14,0 %.
Pyment Röd EK 2023. Pyment kallas ett mjöd där vattnet är ersatt av druvmust. Vi har i detta mjöd använt druvskal och must från Vinexpert. Druvorna är av sorterna corvina och corvinone. Druvorna är odlade med en tillverkningsmetod som kallas Appassimento vilket innebär att man torkar druvorna för att ge ett mycket intensivt, koncentrerat och tätt vin, med låg syra. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Pyment (något halvsöt mjöd) 12,4 %.
Sommar/skog 2023 eklagrad. Halvtorr mjöd med blandhonung från sommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor och skog. Vi har sedan eklagrat denna på fransk ek, medium toast. Honungen kommer från Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet har en mjuk och mycket tilltalande smak. Håller 14,3 %. Är tyvärr helt slut.
Jordgubb/rabarber/krusbär. Brygd på färska jordgubbar från Näsum i Skåne, samt våra egna rabarber och krusbär. Mjödet har en halvtorr lite syrlig känsla, men ändå en tydlig bärsmak. Honungen är blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 13,2 %.
Skogsbär 2023. Mjöd med tillsats av skogsbär. Den svenska skogen är fylld av fantastiska smaker. Vi har fyllt denna dryck med blåbär, björnbär, hallon och lingon från våra svenska skogar. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Halvtorr mjöd 14,5 %.
Chili/ananas/gurka/citronmeliss. Chili av sorterna Thai Super Chili, Onza Rojo, Pequin, Basket of Fire och Poblano. Har tillsatts i ett mjöd gjort på svensk gurka, ananas och citronmeliss. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet har en trevlig och tydlig hetta från chilin, men den är inte jättestark. Halvtorr mjöd 14,3 %.
Äpplemust/flädersaft/citron. Äpplen från våran egen trädgård i Getinge (av sorterna Katja och Gravensteiner) som vi pressat till must, och sedan blandat med hemkokt flädersaft. Vi har också tillsatt en gnutta pressad citron. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Torr mjöd 15,0 %.
Cyser 2023. Cyser är ett mjöd där vattnet är ersatt av äppelmust. Vi har i detta mjöd använt 100% ekologisk äppelmust av sorten Belle de Boskoop från Kalendebolet vid Holm utanför Halmstad. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Cyser (något syrlig frisk mjöd) 14 %.
Våra mjöd för 2024
Röda Körsbär 2024. Mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Mjödet är bryggt utan tillsatser, och sedan eftersötat med hemkokt puré från röda körsbär med kärnor, vilket ger en liten nötig touch. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet är torrt, men har en sötsyrlig smak från körsbären. Torr (sötsyrlig) mjöd 14,3 %.
Vitklöver 2024. Traditionellt torrt mjöd som är jäst med honung som kommer från en vitklöveräng i södra halland. Mjödet är inte eftersötat, vilket ger det en torr karaktär. Torrt mjöd 14,3 %.
Försommar 2024 Eklagrad. Halvtorr mjöd med blandhonung från försommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor och fruktträd. Vi har sedan eklagrat denna på fransk ek, medium toast. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet har en mjuk och mycket tilltalande smak. Halvtorr mjöd 14,5 %.
Äpplemust/Flädersaft 2024. Äppelmust från Kalendebolets musteri av sorten Aroma, som sedan blandats med hemkokt flädersaft (osötad). Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Torr mjöd 13,0 %.
Passionsfrukt/Mango 2024. I detta mjöd har vi tillsatt fruktkött från passionsfrukt och mango. Vi tycker det ger en frisk smak som väl balanseras av honungens sötma. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mycket fruktig, lite ”söt-syrlig” smak 14,0 %.
Skogsbär 2024. Mjöd med tillsats av skogsbär. Den svenska skogen är fylld av fantastiska smaker. Vi har fyllt denna dryck med blåbär, björnbär, hallon och lingon från våra svenska skogar. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet har en kraftig bärsmak. Är tänkt att lanseras på Systembolaget under 2025. Halvtorr mjöd 14,0 %.
Höstljung 2024. Traditionellt mjöd som är jäst med hösthonung som mestadels kommer från ljung. Ljunghonung är en av de sorter som ger mest honungssmak. Vi har eftersötat denna med samma honung till en halvtorr nivå, vilket ger mjödet en tydlig honungssmak. Vi har sedan eklagrat denna på fransk ek, medium toast. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Mjödet har en mjuk och mycket tilltalande smak. Skall lanseras på Systembolaget under augusti 2025. Halvtorr mjöd 14,7 %.
Karamelliserad 2024. Söt mjöd med blandhonung från sensommarskörd. Innebär mycket honung från bl a blommor. Vi har sedan eftersötat denna med bränt (karamelliserat) ljust- och mörkt muscovadosocker. Sedan har vi också lagrat mjödet med russin och dadlar, vilket ger mjödet en touch av portvin och torkad frukt. Honungen kommer från en lokal biodlare i södra Halland. Söt mjöd 13,0 %
Våra mjöd för 2025
För närvarande brygger vi ett antal mjöd både med och utan smaksättning. Att brygga mjöd är en ganska långsam process, och dessa kommer inte att vara färdiga för lansering förrän tidigast i slutet på året eller början på 2026.